Учителят Петър Дънов

Вие разгледахте

В Храма на Учителя, том първи и втори (комплект)

2 книги комплект

:

Автор: Учителя Петър Дънов
Корици: меки
Състояние: нова
Страници: 328/264
Година: 2008/2015

Повече детайли

26,40 лв

-40%

44,00 лв

Добави в Желани

Повече информация

Предговор том втори:

 Учителя е Древен Старец, Древен Трон. Той се обменя с Бездната, с Безкрая. Учителя пие Еликсира на Безкрая, той живее в него. Неговата Мъдрост е естеството на Безкрая. 

Това, което знае един Старец, е неведомо за мъд­реците и светците. Старецът не търси Бога – той гледа чрез Неговите очи, мисли чрез Него, действа чрез Него. Учителят Старец е Праобраз на Древния, той е изява на Древния. Учителят и Древният, това е осъщественото Единство. Светците и мъдреците са приближени до Бога, но Старецът се е слял с Него. Учителят е понятие неведомо, то е като Третото Крило на Орела при толтеките. 
Светците и мъдреците са духовни, Учителя е Божествен. На светците често им липсва Мъдрост, на мъдреците им липсва Премъдрост, но Учителя е друго измерение. Той може да изрече неща, които да смутят и светеца, и мъдреца. Светецът и мъдрецът имат опит, но Учителя освен опита владее и нещо, което е отвъд опита. Светецът и мъдрецът са преживели нещо от вечността, Учителя се е срещнал с Безкрая. Учителя е отломък от Безкрая и за да го разбереш, не е достатъчно да четеш Словото му – трябва да си призован. Да четеш и да си призован, са различни неща. На призования му е позволено да влиза в безмълвието и присъствието на Учителя. 
Има два вида призовани. Позволено ми е да ви го обясня: първите са призовани естествено – те учат сериозно и обичат Учителя цял живот, но другото призоваване е тайнство – тук трябва многократно да си умирал за Истината и Бога, за да познаеш Учителя по съвсем друг начин; защото, ако животът ти е по-скъп от Истината и Бога, оставаш в старото призоваване – дългия и бавен път, но също благословен и почтен. Естествено призованите живеят в душата си, другите малцина призовани живеят в Духа – те са близо до Храма. И едните, и другите обичат Учителя и му посвещават живота си: едните – по естествен начин, а другите – по тайнствен начин. И едните, и другите са благословени. Тези, които само уважават Учителя, те ще бъдат призовани в бъдеще. Тези, които не уважават Учителя, тях ще ги учи мрачният път на съдбата. Те могат да говорят колкото си искат за Бога, но тук, при тях, е съдбата и тя ще ги учи, а не Промисълът, защото Учителя е Промисълът на Бога, Словото на Бога. В Учителя сам Бог е осветил Себе Си. 
Благословени са тия, които разбират какво казвам.

 

Елеазар Хараш

Варна, 3 януари 2015 г


Предговор том първи:

За да стигнеш до Храма, трябва да

отстраниш много силни ветрове.
Енормор

За пътя към Храма съществуват методи от дълбоката древност, но трябва да постигнеш преди това своя кодокан — своя път. Когато постигнеш своя път, тогава върху тебе слиза древно знание, то отстранява ветровете.

Докато ти си привързан към земното,
за тебе благата вест няма да дойде.
Аттар

Благата вест е лъч от Храма и когато тя те посети, промяната е за миг.

Кой разрешава неразрешимото? — Любовта.
Енормор

Любовта има достъп до тайната на живота. Ако имаш Любовта, ти си Вечност, която живее всред времето.

Книгата на книгите е Любовта.
Който е разбрал това, е обезумял
и е изчезнал в Бога.
Ал Халладж

Колко велико е това обезумяване, то те прави блажен.

В сумрак скочих дълбоко
и се оказах извисен.
Хуан де ла Крус

Само смиреният може да скочи в този сумрак. Само любящият може да прониже сумрака.

В една непозната висота
завинаги се изгубих.
Хуан де ла Крус

Дълбоко навътре всичко е пределно ясно. Дълбоко навътре ти си Любов, а Любовта гледа право в същността на нещата. Всеки трябва да прескочи своята пропаст и тогава ще се превърне в храм.

Когато Бог обърне внимание на човека,
той убива всичко в него, което не е Бог.
Ал Халладж

Според Учителя Любовта е най-чистата наука, но Любовта е и една много задължаваща реалност.

Любовта е създадена за Богове.
Учителят

Любовта е най-древният съюз с Бога. Любов, това означава да споделяш с Бога. Любовта е проникване в живота на Бога. Любовта е самото Евангелие. Любовта е Евангелие преди всичко писано.

Господи, Ти ме прие така несъмнено,
Ти така ми се яви, че в мен не остана
нищо друго, освен Тебе.
Ал Халладж

Колко чудни думи — думи на Истината, но каква е Истината? — Ясна и мистична.

Смъртта се страхува от моята
безпределност. Моята безпределност
е моят Храм.
Учителят

 

 

Тази книга я правих около 7 години. Тя ми костваше океан от енергия, но тази енергия беше една постоянно течаща благодарност към Учителя, който ми разкри други светове. Наистина други светове. Земята не е мой свят, нито небесата. Учителят е моят свят. Ако имах право, бих ви разкрил третото име на Учителя — ватанското име — но нямам право. Принципът е строг.


Елеазар Хараш

Варна, декември 2007 г

В същата категория има още 30 книги: